Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

Βιοκλιματική είναι η δόμηση που σέβεται το περιβάλλον. Άρα είναι μια μορφή δόμησης που εκτός του να εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τον περιβάλλοντα χώρο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σέβεται το περιβάλλον και κατά την διάρκεια της ανέγερσης των κτηρίων. Χρησιμοποιεί δηλαδή υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που να μην έχουν δεχθεί δηλαδή επεξεργασία που να βλάπτει ή να είναι ενεργοβόρα και να ανακυκλώνονται εύκολα σε περίπτωση που δεν είναι πια χρήσιμα. Επίσης καλό είναι να προέρχονται το δυνατόν από την περιοχή για να μην απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την μεταφορά.
Ένας βιοκλιματικός οικισμός καλό είναι να είναι και αυτόνομος τόσο ενεργειακά όσο και για το νερό που θα χρειαστεί (στον βαθμό του εφικτού) όσο και ότι αφορά τα απορρίμματα και τα απόβλητά του. Με ένα σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του έως και 100%. Εγκαθιστώντας έναν βιολογικό καθαρισμό μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει το νερό πολλές φορές.
Εφαρμόζοντας έξυπνες λύσεις για την θέρμανση και την ψύξη σε συνδυασμό με την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, γίνεται η μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τα παιδιά πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή

Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 15:58


planitis_klima
Τα παιδιά πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις των καταστροφών στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.Εκατομμύρια παιδιά σε όλη την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό ήδη υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και είναι ευάλωτα σε διατροφικές κρίσεις και τον κίνδυνο ασθενειών. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Πράσινη" δόμηση

Το 2015 τα δημόσια κτήρια οφείλουν να είναι ενεργειακά αυτόνομα και το ίδιο θα ισχύσει για τις ιδιωτικές κατοικίες έως το 2020 (αν θυμάμαι καλά).
Τι σημαίνει αυτό γι' αυτόν που διαμένει σε ένα τέτοιο κτίριο και τι για το σύνολο;
Ένα ενεργειακά αυτόνομο κτήριο δεν χρησιμοποιεί ενέργεια από έξω. Έχει κατασκευή που να παρέχει την δυνατόν καλύτερη μόνωση, προσανατολισμό που να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα στοιχεία της φύσης, εξοπλισμό (ηλεκτρικές συσκευές, φωτισμό κλπ) χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές.
Ένα πράσινο κτήριο είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά που να προέρχονται κατά προτίμηση από το κοντινά σημεία παραγωγής, ώστε να μην καταναλώνεται άσκοπα ενέργεια για την μεταφορά.

...