Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

«Σύμφωνο των Δημάρχων»


Πρόγραμμα INTELLIGENT ENERGY EUROPE
«Υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) από Εταιρίες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενεργειακές Εταιρίες, ώστε να καταστούν ενεργοί ενεργειακοί παράγοντες στην Ευρώπη»
Το έργο City – SEC εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Intelligent Energy – Europe, IEE» και αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε  Ο.Τ.Α. που επιθυμούν να «υπογράψουν» το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μια πρωτοβουλία των δημάρχων της Ευρώπης να συμβάλλουν τους στόχους που έθεσε η Ε.Ε. για το 2020, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) στις επικράτειες τους τουλάχιστον κατά 20%, μέσω της εφαρμογής Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στους τομείς της αρμοδιότητα τους (π.χ. δημοτικά κτίρια, δημοτικούς στόλος οχημάτων). Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.100 Δήμοι, εκ των οποίων 50 ελληνικοί, συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Στα πλαίσια του έργου το ΠΕΚΚΜ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. θα παρέχει τεχνική υποστήριξη σε 5 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τη συμμετοχή τους στο "Σύμφωνο των Δημάρχων" και την εκπόνηση και εφαρμογή «Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας». Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε δήμους της Ε.Ε., εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για κάθε Δήμο.
Προβλεπόμενες Δράσεις:
  • «Ενεργειακή Αξιολόγηση» των 44 Ευρωπαϊκών Δήμων που συμμετέχουν στο City SEC, εκ των οποίων 5 Ελληνικοί.
  • Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διοργάνωση σεμιναρίων για το προσωπικό των Ο.Τ.Α..
  • Διοργάνωση συναντήσεων εργασίας μεταξύ Ο.Τ.Α. και τοπικών φορέων στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης για την κατάστρωση των τοπικών «Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας».
  • Εκπόνηση «Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας» σε 44 Ευρωπαϊκούς Δήμους, εκ των οποίων 5 Ελληνικοί.
  • Επικύρωση του «Συμφώνου των Δημάρχων» από 44 Ευρωπαϊκούς Δήμους, εκ των οποίων 5 Ελληνικοί.
  • Διεξαγωγή διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Αειφόρος Ενέργεια για τις Κοινότητες της Ευρώπης». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε όλους τους Δήμους, που συμμετέχουν στο έργο City_SEC.
  • Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας».
  • Σύνταξη «Συμβουλευτικού Εγγράφου» σχετικά με το πώς οι αναπτυξιακές εταιρίες μπορούν να συνδράμουν τους Ο.Τ.Α. στην εκπόνηση «Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας» και γενικότερα στην ένταξη τους στο «Σύμφωνο των Δημάρχων». 
Συντονιστής Έργου: Αναπτυξιακή Εταιρία Mache (SVIM), Ιταλία
Συμμετέχουν: 8 φορείς από Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία
Προϋπολογισμός Έργου: 1.175.920 € ( 75% χρηματοδότηση από Ε.Ε.)
Προϋπολογισμός ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.: 180.364 €
Έναρξη: 5/2010, Λήξη: 10/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου