Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ποια είναι η αλήθεια για της μηχανότρατες;

Δεν καταστρέφουν τον βυθό οι μηχανότρατες

Θύματα άδικης στοχοποίησης από τις οικολογικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει οι επαγγελματίες ψαράδες. Οι αλιείς κατηγορούνται ότι τα εργαλεία των μηχανότρατων σύρονται στον βυθό καταστρέφοντας την υποθαλάσσια βλάστηση και τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών. Οι ίδιοι όμως ισχυρίζονται ότι ψαρεύουν σε βαθύτερα νερά από αυτά όπου παρατηρείται μείωση των αλιευμάτων.

σημείωση εκτός άρθρου: τα ψάρια δεν έχουν αγορασμένες μεζονέτες σε συγκεκριμένο σημείο - οι πλυθησμοί μετακινούνται.


Η μηχανότρατα, υποστηρίζουν οι πλοιοκτήτες μέσης αλιείας, δεν έχει κανενός είδους επαφή με την υποθαλάσσια βλάστηση, ιδιαίτερα με τα λιβάδια ποσειδωνίας. Τα είδη των φυκιών αυτών ευδοκιμούν σε βάθη μέχρι 30 μέτρα, ενώ η μηχανότρατα απαγορεύεται διά νόμου να εργαστεί σε βάθη μικρότερα των 50 μέτρων. Σε ό,τι αφορά τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοια είναι εκβολικά συστήματα, λιβάδια ποσειδωνίας και οικότοποι υψηλής προστασίας, στα οποία δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιηθεί η μηχανότρατα
.
σημείωση εκτός άρθρου: όσες φορές έχουμε δει εικόνες καταστροφής από μηχανότρατες δεν ήταν από βυθό με φύκια - προφανώς τα φύκια γεμίζουν άσκοπα τα δίχτυα - αλλά από αμμώδες βυθό όπου παρασέρνονται τα πάντα. Αν τώρα όλες αυτές οι εικόνες είναι ψεύτικες...
Όσο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται - μακάρι να τηρούνταν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, “η αναφορά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε δήθεν έρευνες ενός δήθεν ερευνητικού ιδρύματος, που στην ουσία είναι μια μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, ενισχύουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σχετικά με την κατάσταση στη θάλασσα. Τα είδη που παρουσιάζονται ότι έχουν ουσιαστικό πρόβλημα υπεραλίευσης είναι είδη που στην πλειοψηφία τους δεν ψαρεύονται από τις μηχανότρατες. Αδίκως, όμως, το εργαλείο αυτό βρίσκεται κατά συρροή υπόλογο και κατηγορείται για κάθε μορφή υπεραλίευσης”.

σημείωση εκτός άρθρου: Έχει σημασία το ποιος κάνει τις έρευνες, ή το ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών. ΄Το θέμα δεν είναι τοπικό μα παγκόσμιο. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι αν βάλεις μια τεράστια απόχη και βγάλεις ότι πιαστεί σ' αυτήν θα έχεις και άχρηστα μέσα τα οποία απλά επιστρέφεις - νεκρά πια - στην θάλασσα. 
Κανένα είδος δεν υπάρχει ανεξάρτητα από το άλλο. Παρ' όλες τις έρευνες δεν  μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι ζημιά κάνουμε γι' αυτό ας είμαστε προσεκτικοί! 

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ Δημήτρης Ταουλζής πιστεύει πως αυτοί που στοχοποιούν τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί για την καταστροφή του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι, το λιγότερο, άσχετοι με το αντικείμενο και οι μελέτες τους αμφιβόλου εγκυρότητας: “Τα είδη στα οποία έχει παρατηρηθεί μείωση, όπως σαργοί, σκαθάρια και αστακοί, ζουν σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές. Σε σημεία, δηλαδή, εκτός δράσης των μηχανότρατων, που ψαρεύουν στα ανοιχτά. Το πρόβλημα δημιουργείται από τους αναρίθμητους ερασιτέχνες αλιείς, για παράδειγμα τους ψαροντουφεκάδες, που δρουν μονίμως στο απυρόβλητο, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους ελέγξει”, τόνισε ο Δημήτρης Ταουλζής.

σημείωση εκτός άρθρου: Στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς και καλό θα ήταν να υπήρχε σωστός έλεγχος από το καλάμι του ερασιτέχνη μέχρι το πλοίο - εργοστάσιο. Βέβαια χρειάζονται ...πολλοί ερασιτέχνες για να γεμίσουν ένα δίχτυ ανεμότρατας έστω για μία φορά - ο κύριος Δημήτρης Ταουλζής θα μπορεί να μας πει το βάρος μιας ψαριάς...

Οι αλιείς ισχυρίζονται ότι παρότι έχουν εδώ και καιρό αποστείλει σε όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές έγγραφα στα οποία καταγράφονται αναλυτικά οι θέσεις τους, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. “Ήμαστε ένας κλάδος που εκπροσωπεί 400 αλιευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν την αγορά με το 85% της πανελλήνιας παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν θέλει να γίνει γνωστή και η δική μας άποψη”, υπογράμμισε με παράπονο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας.

σημείωση εκτός άρθρου: Τα σχόλια που κάνω είναι καλοπροαίρετα  και προσπαθούν να συμβάλλουν στο πρόβλημα το οποίο είναι γενικότερο. Αφορά την καθαρότητα των υδάτων (και των ποταμών που τροφοδοτούν τον κόλπο αλλά και των ρεμάτων ), την κατάσταση των ακτών, την δυνατότητα αναπαραγωγής των αλιευμάτων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των αλιέων και το γενικό καθεστώς που επικρατεί. Καλό θα είναι να γίνει μια συνολική μελέτη από όλους τους αρμόδιους και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία γιατί αυτή τη στιγμή ο καθένας ξεχωριστά εργάζεται για την καταστροφή των θαλασσών.

Με το  να κατηγορεί ο ένας τον άλλον δεν γίνεται τίποτε!

πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου