Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

έχουν μικρό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος ...

http://www.cob.gr/


Κατοικίες στην Κρήτη
Arhanes
Ξεκινάμε την κατασκευή με πλιθιά δύο ανεξάρτητων κατοικιών στην περιοχή Αρχάνες του Ηρακλείου Κρήτης.
.
Προορίζονται για να στεγάσουν την οικογένεια του Γιώργου Ριτσάκη με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6996565483 και στο mail: emigrec59(παπάκι)yahoo.gr Ο Γιώργος με θα υποδεχθεί όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν ή να παρακολουθήσουν την κατασκευή. Επίσης αναζητά επειγόντως μηχανολόγο και μηχανικό για να αναλάβουν την επίβλεψη του έργου.
.
Ακολουθεί  ένα κείμενο γραμμένο από τον ίδιο.
.
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για βιοκλιματική δόμηση. Απ΄ όσο διαπιστώνουμε όμως, ο όρος αφορά σχεδόν αποκλειστικά στον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου και τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας. Τα βιοκλιματικά σπίτια κατασκευάζονται κατά τα άλλα με συμβατικά υλικά, όπως τσιμέντο, σίδερο, PVC, αλουμίνιο κλπ, τα οποία για να παραχθούν απαιτούν μεγάλο ενεργειακό κόστος, επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον και πιθανότατα την ανθρώπινη υγεία.
Αποφασίσαμε λοιπόν στις δικές μας κατοικίες, να μην αρκεστούμε στο να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των μέσων για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά να δώσουμε την δέουσα βαρύτητα και στα υλικά. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά υλικά όπως πέτρες, λάσπη, ξύλο, άχυρο κλπ, που είτε προσφέρονται σε αφθονία στη φύση, είτε είναι ανακυκλώσιμα. Τα πλεονεκτήματα είναι οτι δε χρειάζονται μεγάλη ή ενεργοβόρα επεξεργασία, έχουν μικρό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος -με αποτέλεσμα να έχουν τα κτίρια χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία τους- είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και εναρμονίζονται καλύτερα με το φυσικό περιβάλλον.
ritsakisΤ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η
Το οικόπεδο βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Αρχανών στο Νομό Ηρακλείου.
Οι κατοικίες θα κατασκευαστούν φέτος. Βρίσκονται εκτός οικισμού και εντός ζώνης Ανω Αρχανών. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με ΚΤΕΛ με την πόλη του Ηρακλείου.
Πρόκειται για 2 νέες ισόγειες κατοικίες συνολικού μικτού εμβαδού 196,90 τ.μ.(102,70 + 94,20), καθαρή επιφάνεια (θερμαινόμενη και ψυχόμενη) της κάθε κατοικίας είναι 87,6 τ.μ και 77,35 τ.μ. αντίστοιχα, με εξωτερική τοιχοποϊία από ωμές πλίνθους, με βάση θεμελίωσης από λιθοδομή, οριζόντιο καθώς και κατακόρυφο φέροντα οργανισμό από δομική ξυλεία. Η στέψη των κτιρίων θα είναι εν μέρει με κεραμοσκεπή και εν μέρει με φυτεμένο δώμα. Στο σχεδιασμό των κτιρίων λήφθηκε υπ' όψιν η κατάλληλη χωροθέτηση και ο προσανατολισμός των κτιρίων (νότιος προσανατολισμός) για τη μέγιστη αξιοποίηση των κλιματικών συνθηκών. Έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ανοίγματα στις νότιες όψεις των κτιρίων έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο απαραίτητος φυσικός φωτισμός και αερισμός τους. Και στα δύο κτίρια θα τοποθετηθούν αιολικές καμινάδες. Τα επιχρίσματα εξωτερικά και εσωτερικά θα γίνουν με τριπτά πηλοκονιάματα και στη συνέχεια θα περαστούν με ειδικό βερνίκι αδιαβροχοποίησης. Τα κτίρια θα είναι υπερυψωμένα κατά 0,35 μ. απ΄ το διαμορφωμένο έδαφος, η ζώνη των 0,35 μ. θα είναι από λίθους. Τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι ξύλινα με διπλούς υαλοπίνακες. Στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν φυτεύσεις για τη βελτίωση του μικροκλίματος.
΄Εχει γίνει μελέτη ΚΕΝΑΚ όπου προβλέπονται
-για σύστημα θέρμανσης ενεργειακό τζάκι, δυναμικότητας 12.5 ΚW με αεραγωγούς.
-για σύστημα ψύξης ανεμιστήρες οροφής
-ηλιακός θερμοσίφωνας
-ηλιακοί συλλέκτες
-φωτοβολταϊκά πάνελ για αυτονομία ηλεκτρικής ενέργειας
-σύστημα διαχείρησης γκρίζων υδάτων (πότισμα, καζανάκια)
-δεξαμενή για τη συλλογή ομβρίων
-εφαρμογή παθητικής αβαθούς γεωθερμίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου