Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

σύστημα παραγωγής βιοκαύσιμων

http://www.neatv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=28648:2011-06-11-07-08-56&catid=20:2010-03-23-18-34-12&Itemid=101

 

Βιοκαύσιμα από τηγανόλαδο!

Σάββατο, 11 Ιούνιος 2011 08:53 Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, τεχνικές εταιρείες, μπορούν να παράγουν τα δικά τους καύσιμα εύκολα, φθηνά και οικολογικά από τηγανόλαδο!
Το βιοντίζελ είναι βιοδιασπώμενο, μη τοξικό και καθαρότερο σε εκπομπές καυσαερίων ακόμη και από τη βενζίνη, ενώ ταυτόχρονα σημαντικός θετικός παράγοντας είναι η εξοικονόμηση χρημάτων.
Η εταιρεία Τechzone με υποκατάστημα στο Ρέθυμνο, με υπεύθυνο τον ρεθυμνιώτη Γιώργο Ψωμά, είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Greenfuels που προσφέρει το πλέον σύγχρονο σύστημα της αγοράς που δίνει τη δυνατότητα να παράγει κάποιος μόνος του οικολογικό καύσιμο για αυτοκίνητα, πετρελαιοκινητήρες, μοτέρ για πισίνες κ.ά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Τechzone δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας από το 1993, αντιπροσωπεύοντας αποκλειστικά στην Ελλάδα τα προϊόντα 12 διεθνών εταιρειών με δύο υποκαταστήματα και ένα δίκτυο 170 μεταπωλητών σε όλη τη χώρα. Τώρα, εδώ και λίγες ημέρες φέρνει τα αυτόματα μηχανήματα παρασκευής βιοντίζελ που κατασκευάζει η αγγλική εταιρεία Greenfuels.

Η διαδικασία είναι κάτι παραπάνω από απλή. Βάζετε στο σύστημα το τηγανόλαδο, προσθέτετε μεθανόλη και καυστική σόδα και μέσα σε ένα 24ωρο το σύστημα παράγει  βιοντίζελ εύκολα και αυτόματα. Η διαδικασία είναι και μια απάντηση στην οικονομική κρίση, όπως μας είπε ο κ. Ψωμάς, αφού όποιος επιλέξει να παράγει μόνος του καύσιμα σταματά να ασχολείται και να αγχώνεται με τις συνεχείς αυξήσεις του πετρελαίου.
Είναι ώρα και για τους πολίτες της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα χιλιάδων καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας οικολογικά και φθηνά καύσιμα. Το “σπιτικό” πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λέβητες αλλά και πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς δεν διαφέρει σε τίποτε από το συμβατικό ντίζελ, παρά μόνο στην τιμή: 0,22 ευρώ στο σπίτι!

Το σύστημα παραγωγής βιοκαύσιμων


Η βρετανική εταιρεία Greenfuels (www.greenfuels.co.uk) κατασκεύασε την αυτόματη μηχανή παραγωγής βιοκαυσίμων με την ονομασία fluel-pod. To fluel-pod μπορεί να παράγει έως 100 λίτρα καυσίμου την ημέρα, ενώ το μοντέλο fluel-pod2 έως 50 λίτρα την ημέρα.

Η διαδικασία  είναι η εξής: Γεμίζουμε τη δεξαμενή με 100 λίτρα χρησιμοποιημένων ελαίων και λιπών, 16 λίτρα μεθανόλη  και μερικά γραμμάρια καυστικής σόδας, που λειτουργεί ως καταλύτης. Αφήνουμε το μίγμα να ζυμωθεί για ένα 24ωρο και στο τέλος της διαδικασίας παράγεται βιοκαύσιμο. Το fluel-pod2 μάλιστα διαθέτει και μάνικα για να μπορεί ο χρήστης να γεμίσει απευθείας το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Κοστίζει περίπου 4.500 ευρώ, έτσι η απόσβεση γίνεται σχετικά γρήγορα.

Όταν, δε, μιλάμε για συλλογική δράση, αγορά του συστήματος δηλαδή από ενοίκους πολυκατοικίας για παράδειγμα, τότε το κόστος μοιράζεται, άρα η επιβάρυνση είναι πολύ μικρότερη για τον καθένα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής του καυσίμου, κυμαίνεται από 22 έως 25 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο, με βάση το κόστος της μεθανόλης και το μέσο κόστος αγοράς των τηγανελαίων.

Όπως σημειώνει ο κ. Ψωμάς, σε αντίθεση με άλλα συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, το fluel-pod είναι εύκολο στη χρήση και όχι χρονοβόρο, αφού αποτελείται από μια μόνο συσκευή χωρίς πολλά εξαρτήματα, δεν αποτελεί πολύπλοκη ενασχόληση από τον χειριστή, ο χειριστής επίσης δεν έρχεται σε επαφή με χημικά και δε χρειάζονται μεταγγίσεις σε βυτία φίλτρανσης, είναι υψηλής ποιότητας και από την εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συστημάτων βιοντίζελ παγκοσμίως με εργοστάσια στην Αγγλία και την Αμερική.

Η συσκευή παραγωγής δεν πιάνει πολύ χώρο και μπορεί να τοποθετηθεί σε υπόγειο ή σε αυλή σπιτιού, ενώ για την παραγωγή για ιδία χρήση δεν χρειάζεται κάποια άδεια.

Η τεχνολογία μετατροπής των τηγανελαίων σε βιοκαύσιμα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ερευνητικά ινστιτούτα σε όλη την Ευρώπη - μεταξύ αυτών και στο ελληνικό Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Η ερευνητική ομάδα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί την τεχνική της υδρογόνωσης για να παραγάγει βιοκαύσιμο 2ης γενιάς από τα τηγανέλαια που συγκεντρώνονται από 23 εστιατόρια της πόλης. Με την υδρογόνωση δεσμεύονται οι οξυγονούχες ενώσεις, με τελικό αποτέλεσμα το καύσιμο να μην έχει ημερομηνία λήξης (όπως στην περίπτωση της Green fuels που το καύσιμο πρέπει να καταναλωθεί σε ένα μήνα).

Μέχρι στιγμής έχει παραχθεί ένας τόνος καυσίμου και το 2012 αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την πιλοτική κίνηση ενός απορριμματοφόρου του δήμου Θεσσαλονίκης.

goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου